Please use this identifier to cite or link to this item:
https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/30955
Title: | Розробка технології отримання мікробної целюлози |
Other Titles: | Development of a Technology for Producing Microbial Cellulose |
Authors: | Волошина, Ірина Миколаївна Валова, Катерина Олександрівна |
Keywords: | бактеріальна целюлоза SCOBY біоплівки культивування bacterial cellulose microbial association SCOBY biotechnology biofilms cultivation |
Issue Date: | Dec-2024 |
Publisher: | Київський національний університет технологій та дизайну |
Citation: | Валова К. О. Розробка технології отримання мікробної целюлози : кваліфікаційна робота другого (магістерського) рівня за спеціальністю 162 Біотехнології та біоінженерія / К. О. Валова ; наук. кер. І. М. Волошинат ; рец. О. С. Юнгін. – Київ : КНУТД, 2024. – 63 с. |
Abstract: | Кваліфікаційна робота за спеціальністю 162 – Біотехнології та біоінженерія. – Київський національний університет технологій та дизайну, Київ, 2024 рік.
У дипломній роботі аналізується процес розробки технології отримання бактеріальної целюлози за допомогою асоціації мікроорганізмів SCOBY. Досліджується вплив різних джерел вуглецю та азоту на біосинтез бактеріальної целюлози. Результати експериментів продемонстрували, що застосування глюкози, сахарози, а також додавання кукурудзяного борошна, дріжджового екстракту та пептону значно підвищує вихід біоплівок, які характеризуються високими показниками кристалічності та міцності, що робить їх перспективними для медичних застосувань. Для підтвердження структури отриманих біоплівок були використані методи спектроскопії Фур’є. Qualification work in the specialty 162 – Biotechnology and Bioengineering. – Kyiv National University of Technologies and Design, Kyiv, 2024. This thesis analyzes the process of developing a technology for producing bacterial cellulose using a SCOBY. The study investigates the impact of different carbon and nitrogen sources on the biosynthesis of bacterial cellulose. The experimental results demonstrate that the use of glucose, sucrose, as well as the addition of corn flour, yeast extract, and peptone significantly enhances the yield of biofilms characterized by high crystallinity and strength, making them promising for medical applications. Fourier spectroscopy methods were used to confirm the structure of the obtained biofilms. |
URI: | https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/30955 |
Faculty: | Факультет хімічних та біофармацевтичних технологій |
Department: | Кафедра біотехнології, шкіри та хутра |
Appears in Collections: | Магістерський рівень |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Diplom162_Valova_Ungin.pdf | 1,73 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.